« terug naar vorige pagina

Assistente

Assistente

De assistentes zijn het eerste aanspreekpunt  voor de patiënten. Zij beantwoorden de telefoon en zijn aanwezig bij de balie. Tevens is er dagelijks een assistenten spreekuur waar u op afspraak terecht kunt voor o.a.: bloeddrukmeting, oren uitspuiten, wondverzorging, het verwijderen van hechtingen, aanstippen van wratten, het controleren van bepaalde bloedwaarden, ECG, CVRM-spreekuur, etc.

Urine inleveren

Bij plasklachten of vermoedens op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker. U kunt en mag zelf beslissen of u de urine wilt laten onderzoeken. U heeft hier geen toestemming voor nodig. Als u urine inlevert vragen we naar uw klachten. Urinepotjes kunt u gratis afhalen bij de balie.

Het blijft belangrijk om de urine op een juiste manier op te vangen.

Dit zijn de instructies: lever altijd ochtendurine in door:

  • een schoon en nieuw urinepotje te gebruiken
  • vooraf de vagina of penis te wassen met ruim water (gewassen plas)
  • te plassen met gespreide schaamlippen of ontblote eikel
  • het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin (midstream)
  • bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren)
  • een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water. Vrouwen plassen met gespreide schaamlippen en mannen met ontblote eikel. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor max. 4 uur.

Let op: gebruikt u alstublieft onze gratis urinepotjes/containers. Liever GEEN jampotjes, fotorolkokertjes, groentepotjes of anderszins. Dit kan de uitslag flink beïnvloeden.

Urines inleveren elke ochtend voor 10:00 uur bij de assistente (niet bij de dokter).

Uitslag opvragen kan elke middag van 14:00 t/m 16:00 uur telefonisch via de assistente, maar in principe wordt u altijd op dezelfde dag teruggebeld door de doktersassistente zodra de uitslag bekend is.

Kosten

het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar een extern laboratorium. In dat geval worden deze kosten door dit laboratorium bij u in rekening gebracht ten laste van uw eigen risico, omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog.

Waarom stelt de assistente zo veel vragen als ik bel?

Als u een afspraak maakt vraagt de assistente altijd om de reden van uw contact. Zij is hiervoor opgeleid en doet dit om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw klachten.
De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan. Het is niet verplicht om uw reden aan de assistente te vertellen. Je kunt ook zonder de vragen van de assistente te beantwoorden vragen om een afspraak bij de huisarts. Het is voor de assistente dan niet mogelijk om een inschatting te maken hoe snel je een afspraak zou moeten hebben. Dit kan betekenen dat je langer moet wachten voordat je terecht kunt.